Skip to main content

Ο ρόλος των δυσκολιών και της ματαίωσης στην ανάπτυξη του παιδιού

Αναρωτηθήκατε ποτέ αν το να επιτρέπετε στα παιδιά σας να αντιμετωπίζουν δυσκολίες είναι ωφέλιμο; Η απάντηση είναι: Ναι, και μάλιστα, είναι απολύτως απαραίτητο. Αν και πολλοί από εμάς κατανοούμε λογικά αυτή την ιδέα, η καθημερινή της εφαρμογή μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα προκλητική.

Γιατί μας δυσκολεύει;

Η αλήθεια είναι πως, ως γονείς, είναι συχνά άβολο να βλέπουμε τα παιδιά μας να παλεύουν με προκλήσεις, ακόμα κι αν αυτές είναι μικρές. Η φυσική μας παρόρμηση είναι να παρέμβουμε, να διορθώσουμε, να λύσουμε το πρόβλημα. Αυτή η στάση, όμως, ενώ μπορεί να φαίνεται η πιο εύκολη λύση βραχυπρόθεσμα, δεν βοηθά τα παιδιά μας να αναπτύξουν τις δεξιότητες που θα τους χρειαστούν μακροπρόθεσμα.

Η αξία των δυσκολιών

Οι κατάλληλες για την ηλικία και ασφαλείς δυσκολίες αποτελούν ουσιαστικό εργαλείο ανάπτυξης. Μέσα από αυτές, τα παιδιά χτίζουν ανθεκτικότητα, προσαρμοστικότητα και μαθαίνουν να αυτορρύθμίζοντα — δεξιότητες που είναι καίριας σημασίας για τη ζωή τους. Οι δυσκολίες δεν είναι απλώς εμπόδια. Είναι ευκαιρίες μάθησης και ανάπτυξης, «προπονήσεις» για τις πνευματικές, συναισθηματικές και κοινωνικές ικανότητες του παιδιού.

Πώς να αλλάξετε  νοοτροπία ;

Αντί να βλέπετε τις δυσκολίες ως κάτι κακό που χρειάζεται να εξαλειφθεί, προσπαθήστε να τις θεωρήσετε ως αναγκαία βήματα προς την αυτονομία και την ωρίμανση. Το παιδί σας δεν μπορεί να χτίσει δεξιότητες αντιμετώπισης προβλημάτων ή ανθεκτικότητα,  αν δεν του δοθεί η ευκαιρία να το κάνει. Αυτές οι δεξιότητες καλλιεργούνται μέσα από τις καθημερινές προκλήσεις που παρουσιάζει η ζωή.

Δώστε χώρο στο παιδί να δυσκολευτεί.

Αυτό είναι ίσως το πιο προκλητικό μέρος. Είτε το παιδί σας είναι νήπιο, είτε έφηβος, μπορεί να σας ζητήσει να λύσετε τα προβλήματά του. Αντί να παρέμβετε άμεσα, κάντε μια παύση. Επιτρέψτε του να αντιμετωπίσει τη δυσκολία, υποστηρίζοντάς το από απόσταση. Θα μπορούσατε πρώτα να το ρωτήσετε " Εσύ τι σκέφτεσαι να κάνεις γι' αυτό;"

Φυσικά, η ασφάλεια του παιδιού είναι πάντα προτεραιότητα. Δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να προφυλάσσουμε τα παιδιά μας από κάθε πρόκληση ή απογοήτευση. Ο ρόλος μας είναι να περπατάμε δίπλα τους, να τα καθοδηγούμε και να τα ενδυναμώνουμε ώστε να βρίσκουν λύσεις μόνα τους.

Καθημερινές ευκαιρίες για ανάπτυξη

Οι δυσκολίες δεν χρειάζεται να είναι τεχνητές. Υπάρχουν ήδη πολλές φυσικές ευκαιρίες στην καθημερινότητα:

  • Να περιμένουν τη σειρά τους.
  • Να καθυστερούν την ικανοποίηση μιας ανάγκης.
  • Να μοιράζονται ή να εναλλάσσονται.
  • Να αντιμετωπίζουν την απογοήτευση.
  • Να προσπαθούν ξανά μετά από αποτυχία.
  • Να ζητούν βοήθεια.
  • Να διαφωνούν με κάποιον.
  • Να διαχειρίζονται δύσκολα συναισθήματα.

Όλες αυτές οι εμπειρίες είναι πολύτιμες «ασκήσεις» για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους.

Η σημασία της στήριξης

Η υποστήριξή είναι κρίσιμη. Δείξτε εμπιστοσύνη στις ικανότητες του παιδιού σας, ενθαρρύνετέ το να προσπαθήσει και να κάνει λάθη. Θυμηθείτε: Το παιδί σας μαθαίνει μέσα από τις δυσκολίες και εξελίσσεται μέσα από την προσπάθεια. Η δική σας καθοδήγηση και ενθάρρυνση είναι το κλειδί για να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και να αναπτύξει τις δεξιότητές του.

Είστε έτοιμοι να δώσετε στο παιδί σας την ευκαιρία να αντιμετωπίσει τις δικές του προκλήσεις; Η διαδρομή αυτή, αν και δύσκολη, είναι γεμάτη ευκαιρίες για ουσιαστική ανάπτυξη — τόσο για το παιδί όσο και για εσάς.


Αρθρογραφούν


Κοινοποιήστε το!